• Vi afsender dagligt med fragt fra kun 29,- Gratis fragt +499,-
  • Hurtig og sikker betaling med MobilePay og Viabill. Godkendt af sikkerhedsmærket.
  • Fremragende på Trustpilot og kun EU godkendte produkter

En guide til din hud

Find din hudtype

Du er helt sikkert stødt på begreber som tør og sensitiv hud, men ved du i grunden hvorfor det er så vigtigt at kunne identificere sin hudtype korrekt og hvordan gøres det egentligt bedst? 
Det vil vi se nærmere på her, så du både kan få mest muligt ud af dine produkter og undgå at spilde dine hårdt tjente penge på produkter, som ikke passer til dig. 
Først lidt fakta:
Huden er menneskets største organ og fylder ca. 1,5-2 kvadratmeter hos en voksen gennemsnitlig person og kan variere i tykkelse helt fra under 1 mm på øjenlågene til over 3 mm på ryggen, hvor den er tykkest. Huden har mange vigtige funktioner såsom regulering af kropstemperatur via svedproduktionen og som første værn mod bakterier og vira og andre fremmede stoffer, der kan gøre skade.
Hvis denne barrierefunktion, som sidder helt ude i hudens hornlag, bliver ødelagt, samles der straks bakterier og vira og risikoen for infektioner i huden stiger markant. Det er derfor vigtigt at pleje sin hud korrekt med gode produkter, der passer til netop ens egen hud for at kunne holde den både sund og modstandsdygtig.
Enhver persons hud er selvfølgelig unik og forudbestemmes til en vis grad af genetik, men man har for overskuelighedens skyld alligevel valgt at inddele og klassificere hudtyperne i 5 kategorier: Normal, tør, fedtet, kombineret og sensitiv hud. Vi vil her hjælpe dig med at identificere, hvilken kategori din egen hud passer bedst ind i, så du både kan få mest muligt ud af dine produkter og opnå de resultater du ønsker.


Det er faktisk virkelig nyttigt at identificere sin hudtype, men hudtyper fortæller os dog ikke alt om vores hud, og de tager ikke hensyn til de eventuelle hudtilstande, vi måtte have og det faktum at huden er i kontinuerlig forandring livet igennem og kan påvirkes af miljøet, stress, hormonelle forandringer, kost, sygdom og visse typer medicin. De fleste er heller ikke såkaldte “rene” typer, men er ofte en kombination af flere hudtyper på en gang. For eksempel kan man sagtens have en fedtet T-zone, men samtidigt have tørre kinder, altså kombineret hud og så er det faktisk en god ide at anvende forskellige typer produkter i de forskellige områder for at kunne tilgodese de to forskellige behov for fugt, ingredienser og pleje. At kunne tolke og forstå din egen hudtype hjælper desuden meget ved eventuel behandling af visse hudtilstande såsom akne, psoriasis og rosacea for at få dem under kontrol og undgå meget aggressive behandlinger, som kan have potentielle bivirkninger. 


Nedenfor kommer her nemme og gratis forslag til hvordan du selv derhjemme kan bestemme din egen hudtype.

Bar hud metoden

Rens dit ansigt grundigt med en mild skummende rens og lad huden lufttørre fuldstændigt uden at gnide i huden med et håndklæde. Det er vigtigt ikke at bruge for cremede eller for kraftigt affedtende typer rens, da dette vil forstyrre hudens naturlige niveau af fedtstoffer og give et forkert og misvisende indtryk. Lad huden være helt bar og påfør heller ikke toner, essens, serum, fugtighedscreme, serum eller andre typer produkter, da målet er at vi skal finde ind til din huds kerne eller "essens". Efter ca. 30 minutter skal finde et spejl med god kraftig belysning og nu grundigt undersøge dine kinder, hage, næse og pande for tegn på fedtede eller glinsende områder. Efter yderligere ca. 30 minutter skal du nu igen vurdere, om din hud føles udtørret, især hvis du smiler eller bruger din ansigtsmimik. Så prøv om du kan skære ansigt af dig selv i spejlet: Rynk med panden og næsen og smil med øjnene. Hvis din hud nu føles stram og ubehagelig, er din hudtype sandsynligvis tør. Hvis der er synligt glinsen eller fedtede områder på din næse og pande, er din hud mest sandsynligt kombineret. Hvis der også er fedtede og glinsende områder på dine kinder, ud over din pande og næse, har du en fedtet hud.

Papir metoden

Denne metode er en lidt mindre grundig og hurtigere version af ovenstående og er derfor bedst til at skelne mellem fedtet og tør hud. Her skal du forsigtigt duppe et meget tyndt stykke papir for eksempel et lag af en Kleenex eller "blotting papir" på de forskellige områder af dit ansigt. Hold papiret op imod lyset for at bestemme, hvor meget olie der er synlig. Hvis papiret optog meget lidt eller ingen olie, har du sandsynligvis tør hud, men hvis papirer er let gennemsigtigt eller har tydelige mørke oliepletter på pande- og næse område, er din hud højest sandsynlig kombineret. Hvis papiret er mættet med olie har du en fedtet hud.

Normal hud

Normal hud defineres ved at være i god balance og føles hverken for tør eller for fedtet og har ingen eller meget få sporadiske og ikke cystiske urenheder. Huden vil ikke føles følsom eller stram og har næsten usynlige porer overalt, selv i T-zonen. Denne hudtype vil have behov for fugt men ikke altid fedtstoffer. 
Se efter ingredienser som hyaluronsyre, grøn te og antioxidanter herunder C vitamin.

Tør hud

Tør hud har ofte en lidt trist og kedelig hudfarve, røde pletter og kan føles mindre elastisk og stram. Der kan være flere synlige tørhedslinjer og rynker som forværres i takt med at huden udtørres yderligere. Din hud kan især i de køligere måneder reagere på miljøet og det mere tørre indeklima ved at revne, skrælle eller blive kløende, irriteret eller i værste fald betændt. Hvis huden bliver meget udtørret, kan den føles grov og skællende, især på dine håndrygge, fingre, underarme og ben. De bedste ingredienser at være på udkig efter til tør hud er blandt andet hyaluronsyre, glycerin, ceramider, squalane og mucin (du finder vegansk mucin her).


Fedtet hud

Fedtet hud kendetegnes ved at have forstørrede og grove porer med urenheder ofte lokaliseret i t-zonen. Hudens tone vil synes fedet og tung og er et produkt af en alt for høj olie produktion som selvom det lyder modsat faktisk kan stamme fra dehydring. Her vil den olie producerende enhed nede i poren gå i selvsving og producere for store mængder olie for at kompensere for udtørringen og derved starter en ond cirkel, der kan være svær at bryde ud af. Det er derfor vigtigt aldrig at springe creme stadiet over i din hudpleje rutine, men i stedet udvælge letter dag- og nat cremer eller gel typer og påføre dem to gange dagligt på renset hud. Det er ligeledes vigtigt ikke at rense huden mere end to gange om dagen, da dette kan bidrage til yderligere udtørring.
Gå efter ingredienser såsom hyaluronsyre, salicylsyre, BHA, niacinamide og ler og husk at “less is often more” da over eksfoliering og en kombination af for mange forskellige aktive ingredienser kan forværre fedtet og uren hud. Du bør desuden undgå potentiel tilstoppende ingredienser såsom silikone og i stedet se efter de såkaldte “akne sikre” produkter. 

Kombineret hud

Kombineret hud er en meget hyppigt forekommende hudtype og som navnet antyder betyder det at have en kombination af tør eller normal hud i nogle områder, såsom kinderne og en mere fedtet eller uren hud hyppigst set i T-zonen. Porerne er ofte større end normal fordi de er mere åbne og der kan derfor dannes “blackheads”. Huden vil i løbet af dagen blive mere glinsende i de fedtede områder. 
Hvis du har denne hudtype er det vigtigt at differentiere mellem de to typer og tilpasse plejen til dem hver især for det bedste resultat. 
Du bør generelt ungå for tunge og fede cremer og i stedet for vælge oliefri cremer eller gels og undgå også for skrappe rense produkter der kan have en udtørrende effekt på huden. Vælg ingredienser såsom vitamin C, Niacinamid (vitamin B3) og vitamin E (Tocopherol).

Sensitiv hud

Hvis du har sensitiv hud kan det komme til udtryk i form af rødme, kløe, tørhed eller en brændende fornemmelse som kan vise sig som en forsinket men pludselig reaktion selv længe efter du har påført huden et produkt.
Hvis din hud er følsom bør du prøve at finde ud af, hvad de udløsende faktorer er, så du bedst kan kan undgå dem i fremtiden. Der er mange mulige årsager, men ofte er det som reaktion på bestemte aktive ingredienser eller tilsætningsstoffer. 
Du bør undgå parabener, kunstig farve og tilsat parfume, hyaluronsyre i for høj koncentration samt æteriske olier og i stedet fokusere på ingredienser såsom propolis, allantoin, glycerin, ris og sheasmør, som vil virke styrkende på hudens barrierefunktion. 
 

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken hudtype du har kan det være en god ide at tage kontakt til en dermatolog for at få hjælp til at klassificere din hud professionelt.
 

Trustpilot